Alle blogs

Key-learning: ontgrendel al jouw vaardigheden

17 oktober 2022 Blog
Vaardigheden

Van onze redacteur Theo

Theo Verheggen is schrijver en redacteur bij SEP. Hij is dr. in de psychologie en gespecialiseerd in de geschiedenis en toepassing van de Dieptepsychologie. Theo werkt aan een volledige leerlijn waarin vaardigheden centraal staan. 

De term ‘introvert’ hebben we te danken aan de wereldberoemde psychiater Carl Jung. Het viel hem op dat veel mensen van nature in zichzelf zijn gekeerd. Ze bekijken de dingen liever vanaf de zijlijn dan dat ze in de belangstelling staan. Ze zoeken liever de rust in zichzelf dan de drukte van een feest. Deze natuurlijke voorkeuren komen goed van pas als jouw baan vraagt om geduld, precisie en reflectie. 

Andere mensen staan juist graag in de schijnwerpers. Ze vinden het heerlijk om iets te vertellen of om anderen enthousiast te maken. Deze ‘extraverte’ kwaliteiten zijn bijvoorbeeld handig als je verkoper bent, of politicus.

Iedereen heeft introverte én extraverte kanten, stelde Jung vast. En hij vond nog meer belangrijke persoonlijkheidseigenschappen. Zo hebben sommige mensen de neiging om vooral op hun intuïtie af te gaan. Anderen willen hun keuzes eerst helemaal uitdenken.

De vraag is nu hoe de mix van voorkeuren (introvert, extravert, intuïtief, rationeel enzovoorts) er bij een individu – bij jou bijvoorbeeld – uitziet. Dat biedt interessante mogelijkheden voor allerhande instrumenten om mensen te typeren. En die instrumenten kwamen er ook. Ze worden veel gebruikt bij werving en selectie, bij talentontwikkeling of bij communicatiestrategieën. MBTI en DISC zijn daarvan bekende voorbeelden.

Ontwikkeling is kennis én kunde

SEP ken je natuurlijk van onze vakinhoudelijk e-learning. We spijkeren je kennis bij in alle mogelijke functies van de lokale overheid. Zo kun jij professioneel en persoonlijk blijven groeien. Persoonlijke ontwikkeling vraagt echter ook om zogenaamde soft skills; zoals overtuigingskracht, prioriteiten stellen, politieke sensitiviteit of zelfinzicht. Bij SEP spreken we in dit verband van vaardigheden.

Elke functie vraagt weer om andere vaardigheden. In het contact met klanten is helder communiceren bijvoorbeeld belangrijker dan ondernemerschap. En voor een jurist is aandacht voor details doorgaans belangrijker dan visie. Dat wil overigens niet zeggen dat een KCC-medewerker geen ondernemend persoon hoeft te zijn, of dat een jurist geen visie heeft.

Vaardigheden gaan samen met je persoonlijkheid. Sommige dingen gaan je nu eenmaal gemakkelijker af dan andere. Ben jij bijvoorbeeld een geboren verkoper? Of was je in de wieg misschien al een echte onderzoeker? 

Voor werkgevers is het natuurlijk interessant om de vaardigheden waarin iemand van nature goed is (ook wel talenten) te kunnen matchen met een functie. Een uitstekend netwerker zet je waarschijnlijk liever in bij marketing dan bij archiefbeheer. Omgekeerd kun je ook vanuit de eisen van een functie of een team redeneren. Je gaat dan actief op zoek naar personeel dat over vaardigheden beschikt die jij op de afdeling nog mist.

Het is dan wel belangrijk dat je overzicht hebt: wat willen we, wat hebben we al en wat missen we nog? En daar kan SEP je bij helpen.

Breed aanbod vaardigheden met een idee

SEP ontwikkelt een brede catalogus Vaardigheden. Het betreft een waaier aan competenties en talenten die al door veel modellen is benoemd (zoals DISC, TMA, OTM of de CompententieBOX Gemeenten). Welk model je ook als uitgangspunt neemt, en zelfs wanneer je helemaal geen model hanteert: met onze catalogus kun je doelgericht op zoek naar vaardigheden die nog ontbreken in jouw organisatie. Maar je kunt óók gericht op zoek naar competenties die medewerkers verder kunnen ontwikkelen; in het belang van hun functie, in het kader van hun persoonlijke groei of allebei tegelijk.

Achter de catalogus zit dus een idee. Het is niet zomaar een losse verzameling ‘dingen om te leren’. Het is veel eerder een staalkaart of routekaart om met visie te werken aan de groei van talent en kunde. De mogelijkheden om te combineren – vanuit HRM of vanuit eigen leerbehoeften – zijn straks eindeloos.

Flexibel leren

Bij SEP denken we dat je alles kunt leren. Dat wil niet zeggen dat je overal een superster in zult worden. Maar zelfs de meest notoire detailvreter zal iets kunnen opsteken van de training omgevingsbewustzijn. Jung suggereerde niet voor niets dat iedereen van alles tenminste een beetje heeft. En daar gaat het om. Dus weet jij wel wat je allemaal in huis hebt? En hoe ontgrendel je al jouw mogelijkheden? Een overzichtelijk aanbod aan competenties met een helder idee erachter, dat kan nét de sleutel zijn die jij nodig hebt. Onze e-learning wordt jouw key-learning. 

Op termijn zullen de vaardigheden meer dan 60 trainingen omvatten. Belangrijke nieuwe thema’s kunnen moeiteloos worden toegevoegd. Onze catalogus is eenvoudig te gebruiken in combinatie met de eerder genoemde CompetentieBOX Gemeenten, DISC, OTM of TMA. Maar ook zonder deze modellen biedt SEP je voldoende houvast om de ontwikkeling van vaardigheden binnen je organisatie slim aan te pakken. 

Stel doelgericht een ijzersterk team samen, ontwikkel alvast wat jij nodig hebt voor die droombaan een afdeling verderop, breng kennis en kunde van de hele organisatie naar een hoger niveau. De keus is aan jou. En zo moet het ook zijn volgens SEP: flexibel maar wel met een sterk idee erachter.

 

Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Bekijk in 1 minuut.