Hoe voorkom je dat je wachtwoord wordt gestolen? - SEP
17083
post-template-default,single,single-post,postid-17083,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-12.1.1582105462,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Hoe voorkom je dat je wachtwoord wordt gestolen?

Hoe voorkom je dat je wachtwoord wordt gestolen?

wachtwoord gestolen

Verzin jij ook altijd eenvoudige wachtwoorden zodat je deze makkelijk kunt onthouden? Of gebruik jij voor al je accounts hetzelfde wachtwoord? Je bent niet de enige: 33% gebruikt één wachtwoord voor al zijn online accounts. Je weet waarschijnlijk dat dit niet het meest slimme is wat je kunt doen, maar toch laat je het maar zo omdat je denkt dat er toch niets mee gebeurt. Wij kunnen je vertellen: nu is het tijd om er iets aan te doen!

Politiedatabase

Vorige week kwam de politie met een database naar buiten waarin je kunt kijken of je e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen. De politie neemt vaak computers in beslag die zijn gebruikt om een botnet (een netwerk van geïnfecteerde computers) aan te sturen. Deze geïnfecteerde computers stelen vaak inloggegevens. Zo is de politie het afgelopen jaar al meer dan 60.000 e-mailadressen tegengekomen. De kans bestaat dus dat ook jouw wachtwoord gestolen is. Mocht je het nog niet hebben gecheckt, doe dit dan snel hier!

Help, mijn inloggegevens zijn gestolen!

Als jouw gegevens in de database voorkomen, kun je het beste meteen al je gebruikte wachtwoorden veranderen en je computer opschonen zodat mogelijke virussen worden verwijderd. Doe dit bijvoorbeeld met Hitman Pro (Windows) of Malwarebytes (Mac).

Ook als blijkt dat jouw gegevens niet bekend zijn, betekent dit niet dat je nu niets hoeft te doen. De politie heeft namelijk niet de beschikking over álle bestaande datasets. Check ook andere sites die controleren of je gegevens zijn gehackt, zoals Have I Been Pwned. Realiseer je dat dit niet eenmalig is, maar dat het vaak voorkomt dat gegevens worden gehackt: controleer je e-mailadres dus regelmatig bij de genoemde websites.

Tips voor veilig wachtwoordgebruik

Met deze tips kun je voorkomen dat je wachtwoord wordt gestolen:

Gebruik voor elk online account een ander wachtwoord.
Het kan voorkomen dat een website waar je een account op hebt wordt gehackt, daar kun je zelf weinig tegen doen. Als je echter op deze website een wachtwoord gebruikt die je ook op andere websites gebruikt, kunnen hackers ook toegang krijgen tot die andere websites. Wist je dat mensen gemiddeld wel 25 online accounts hebben? De kans is dus groot dat jij ook één of een paar dezelfde wachtwoorden gebruikt voor al deze accounts.

Gebruik een lang wachtwoord.
Simpele wachtwoorden met weinig tekens zijn gemakkelijk door hackers te kraken; lange wachtwoorden met meer dan twintig tekens zijn vaak onmogelijk om te kraken.

Download een wachtwoordmanager zoals 1Password, KeePass en LastPass.
Met deze programma’s kun je voor al je accounts een sterk wachtwoord genereren, zonder dat je deze hoeft te onthouden. Je krijgt toegang tot al je accounts met één wachtwoord die je wel moet onthouden. Kies hiervoor wel een sterk wachtwoord. De briefjes onder je toetsenbord of in je portemonnee zijn dus verleden tijd met deze handige softwaretoepassingen!

Gebruik nooit een wachtwoord dat in het woordenboek voorkomt.
Hackers gebruiken vaak computerprogramma’s voorzien van een grote lijst met mogelijke wachtwoorden, bijvoorbeeld een woordenboek. Dit programma probeert dan elk woord uit als wachtwoord; ook wel een ‘dictionary attack’ genoemd.

‘Wachtzinnen’ zijn veiliger en beter te onthouden dan wachtwoorden.
Gebruik een zin als basis voor je wachtwoord, die voor jou persoonlijk logisch is. Een goede wachtzin bestaat uit minimaal vijf woorden, inclusief hoofdletters en vreemde karakters zoals een ?, + of &-teken

Verander regelmatig je wachtwoord.
Een nieuw wachtwoord instellen kost niet veel tijd, maar het kan veel ellende voorkomen. De belangrijkste wachtwoorden om dit bij te doen zijn je e-mailaccounts, je wifi-wachtwoord en je social media-accounts.

Bronnen:
iBewustzijn e-learning (© SEP): vraag hier een demo aan
https://www.rtlnieuws.nl/technieuws/is-jouw-wachtwoord-gestolen-vijf-vragen-over-de-politiedatabase
https://www.politie.nl/themas/controleer-of-mijn-inloggegevens-zijn-gestolen.html
https://nakedsecurity.sophos.com/2010/12/15/the-top-50-passwords-you-should-never-use/
https://www.rtlz.nl/tech/deze-man-weet-waarschijnlijk-jouw-wachtwoord
http://www.iusmentis.com/beveiliging/wachtwoord/