Als gemeenteraad is het van belang dat de continuïteit wordt geborgd. Door bij verkiezingen nieuwe kandidaten op de lijst te krijgen en deze op te leiden zorgt u hiervoor. Het is daarbij van belang om een samenhangende aanpak te kiezen, waardoor de gehele gemeenteraad blijft leren.
In de leercirkel Gemeenteraad, door SEP ontwikkeld, is sprake van permanente educatie met een integrale aanpak met samenhang. De interventies staan niet los, maar hebben een ‘kop’ en een ‘staart’. Hierdoor krijgt u een permanente verbetercyclus voor de gemeenteraad.
Het kan zijn dat niet alle onderdelen op uw gemeenteraad van toepassing zijn. U kiest zelf welke opbouw u wilt in de leercirkel. U houdt de regie!
In een korte sessie van een uur begeleiden wij een raadslid bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan. Hierdoor komt het raadslid te weten wat je als raadslid hoort te weten en te kunnen.
Met het e-learningpakket Raadsleden krijgen (beginnende) raadsleden inzicht in de positie van de gemeente in het staatsbestel, de taken en inrichting van het gemeentebestuur, de bevoegdheden van het gemeentebestuur, wet- en regelgeving, de ambtelijke organisatie en gemeentelijke financiën. Tevens krijgen ze een inkijk in de Algemene wet bestuursrecht en leren ze welke instrumenten ze als raadsleden tot hun beschikking hebben. Aanvullend zijn er andere relevante e-learningmodules beschikbaar.
In drie avonden worden raadsleden klaargestoomd voor de praktijk:
De rol van een raadslid verandert constant: deze veranderende rol wordt klassikaal toegelicht aan raadsleden in één avond.
Daarnaast kan het zijn dat u als gemeenteraad voor bepaalde thema’s en uitdagingen gaat in uw raadsperiode, zoals samenwerkingen, gemeenschappelijke regelingen of de toekomst van het platteland. SEP kan voor allerlei thema’s interessante thema-avonden opzetten en begeleiden. Deze thema-avonden worden op maat opgezet en worden speciaal voor uw gemeenteraad ontwikkeld. De insteek kan ook verschillend zijn: het kan gaan om een presentatie, maar ook om een interactieve workshop waarbij raadsleden actief aan de slag gaan met een casus.
Raadsleden werken hun persoonlijk ontwikkelplan bij en formuleren nieuwe doelen. Hierna krijgen zij de kans om met een adviseur te praten over het persoonlijke plan.
Als afsluiting op de raadsperiode of tijdens de raadsperiode kunt u een teambuildingsactiviteit voor uw raad organiseren. Dit kan dus enerzijds bedoeld zijn om de periode af te sluiten, en anderzijds om samen als team verder te gaan na de activiteit. Wij adviseren daarvoor een interactieve dag, waar raadsleden in groepjes aan de slag gaan met het oplossen van een casus. Verschillende fracties worden door elkaar gemengd, zodat een keer samengewerkt wordt met andere raadsleden. In een veilige omgeving krijgen de raadsleden de kans om elkaar te leren kennen.
Heeft u een specifieke leerbehoefte binnen de gemeenteraad en is dit niet op te lossen met een standaard trainingsprogramma? Dan kunt u kiezen voor een maatwerktraining. Het is mogelijk om een trainingsprogramma helemaal op maat te laten maken, over elk denkbaar thema dat relevant is voor de gemeenteraad, voor een beginnend raadslid en een gevorderd raadslid.
Heeft u vragen over een (dreigend) organisatieprobleem? Wilt u over de plannen van uw bestuurder de mening van een onafhankelijke partij? Of heeft u een andere onderzoeksvraag?
Wij helpen u graag verder.
In 2014 bleek dat 85% van alle kiezers het beter opleiden van raadsleden een geschikt middel vindt om de kwaliteit van gemeenteraden te verbeteren. Raadsleden moeten het speelveld kennen, voldoende mensen spreken, weten waarover het gaat. Ze moeten zich tot op bepaalde hoogte bekwamen. Door de inzet van de leercirkel van SEP krijgen raadsleden training over veel verschillende onderwerpen. Dit helpt het raadslid een top volksvertegenwoordiger te worden! Iedere gemeenteraad heeft een eigen budget dat gebruikt kan worden voor opleiding.
Dit varieert volgens Raadslid.nu van 217 euro tot 7,8 miljoen per gemeente. Des te minder inwoners een gemeente heeft, des te kleiner het percentage van het gemeenteraadbudget in het totale budget is. Raadsleden hebben recht op niet-partijpolitieke scholing. Dit is sinds 2014 vastgelegd in het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden. De kosten hiervoor worden bij veel gemeenten ook in de algemene begroting opgenomen. Bij andere gemeenten is dit in de raadsbegroting en er zijn gemeenten waar dit nergens wordt opgenomen.
Al langere tijd wordt gewaarschuwd voor criminele infiltratie in de lokale politiek. Volgens Marcel Broekhorst – directeur van onze partner Signum Interfocus – zijn gemeenten zich nog onvoldoende bewust van de risico’s.
Opvallend genoeg is screening van kandidaten voor de meeste partijen geen prioriteit, terwijl het echt noodzakelijk is. “Men zal moeten afwegen wat men wil en moet weten van een kandidaat, voordat deze persoon toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie en het ‘gezicht’ van de lokale partij wordt”, aldus Marcel Boekhorst.
Signum Interfocus heeft een wegingsdocument ontwikkeld, aan de hand waarvan per screening een afweging wordt gemaakt op welke inhoudelijke onderdelen en op welk niveau de kandidaat dient te worden gescreend.
Er wordt inzicht verkregen in de volgende zaken:
Screenen is een vak. Het vergt kennis en kunde op gebied van de mogelijkheden van onderzoek: er zijn juridische en wettelijke kaders. Het dient professioneel, kundig en integer te gebeuren; het gaat tenslotte over de toekomst en belangen van een kandidaat in uw organisatie. In samenwerking met Signum Interfocus ontzorgt en ondersteunt SEP u hierin.