SEP | activeringssessie Maria Genova | informatieveiligheid in organisaties
18060
post-template-default,single,single-post,postid-18060,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-12.1.1582105462,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Activeringssessie van Maria Genova

Maria Genova geeft tijdens haar activeringssessies – een onderdeel uit de leercirkel van SEP – belangrijke tips aan medewerkers van organisaties om cybercrime tegen te gaan en informatieveiligheid te borgen.

In onderstaand filmpje legt Maria uit wat de activeringssessies inhouden en hoe medewerkers erop reageren. Ze heeft al veel lezingen bij gemeenten gegeven, en ze is erachter gekomen dat veel mensen heel simpele dingen niet wisten over informatiebeveiliging. Vaak schrikken ze er enorm van. Ze geeft belangrijke tips om mensen te beschermen tegen hackers. Ook heeft ze een tip voor CISO’s: zorg ervoor dat alle systemen van de gemeente up to date zijn, en dat niet elke medewerker toegang heeft tot alles. Zorg er ook voor dat medewerkers dit onderwerp belangrijk vinden, want als ze denken dat de ICT-afdeling alle virussen wel kan tegenhouden heb je echt een probleem.

Ze geeft aan dat het belangrijkste is dat mensen beseffen hoe groot de impact is van datalekken, bijvoorbeeld door voorbeelden uit de activeringssessie van wat gewone mensen dagelijks overkomt.

Tot slot benoemt ze het belang van e-learning: haar sessie voor de organisatie is eenmalig, maar alles moet herhaald worden. Daarom is het heel belangrijk om al die informatie beetje voor beetje aan te bieden, zodat mensen constant op hun hoede blijven. De leercirkel iBewustzijn van SEP is precies wat ze bedoelt: je kunt wel iets aandragen, maar vervolgens moet je ook toetsen of de medewerkers het snappen en of de organisatie vooruitgang boekt op het gebied van informatieveiligheid.