CISO-netwerkdag

Informatiebeveiliging en privacy een taak
van iedereen

woensdag 24 mei 2023

Inschrijven Bekijk de workshops
Agenda icon

Woensdag 24 mei

Voor CISO's, FG's en ENSIA-coördinatoren

bij SEP in Nijmegen

Op woensdag 24 mei 2023 organiseren we voor de 8e keer de Landelijke Netwerkdag! Zoals je van ons gewend bent behandelen we – als dé e-learningspecialist voor de overheid – ook op deze dag de meest actuele thema’s.

Shah Sheikkariem

Keynotespreker:
Shah Sheikkariem

In botsing of in balans? Maak je bestuurder bondgenoot.

“Oeps! Ik ben als bestuurder blijkbaar verantwoordelijk voor informatieveiligheid…” Deze realisatie komt vaak net te laat, of in het ergste geval blijft hij helemaal uit. Maar hoe neem je je verantwoordelijkheid als bestuurder? Hoe zorg je dat je niet alleen bijblijft bij de digitale revolutie, maar ook actief stuurt? In deze keynote gaan we niet alleen hierop in, maar kijken we ook naar de relatie tussen de bestuurder en de andere informatieveiligheid-sleutelspelers, zoals de CISO. Hoe krijg je de bestuurder bijvoorbeeld mee in je plannen? Zo ga je van botsen naar bondgenoten.

Over Shah:

Shah Sheikkariem is wethouder en 1e loco-burgemeester van de gemeente Altena. Zijn 30+ jaar aan bestuurservaring zet hij in om informatieveiligheid naar een hoger niveau te tillen – niet alleen als bestuurder, maar ook als spreker, workshopbegeleider en schrijver. In het recent uitgegeven boek Vitaal platteland gaat Shah onder meer in op het belang van permanente educatie voor ambtenaren.

 

René IJpelaar - BKBO

Workshop 

Frustratie van de ENSIA-auditor

Sinds 2017 zijn gemeenten bezig met de ENSIA verantwoording. Slechts een paar informatiesystemen (Suwinet en de DigiD webapplicaties) worden extern geaudit. Het grootste deel is zelfevaluatie. Wat heeft dit ons gebracht? En wat kan beter?

ENSIA-auditor René IJpelaar gaat in op de diepgang van deze audit en de breedte van de scope. Hij linkt de ENSIA aan het volwassenheidsmodel van NOREA/NBA voor informatiebeveiliging, maar ook aan de nieuwe Europese richtlijn NIS2. Tot slot geeft René aan hoe je de audit zinvol(ler) inzet.

Door René IJpelaar – BKBO

Frank Roumans en Patrick Vanderbos - Cuccibu

Workshop 

Risicomanagement: vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt

Gemeenten moeten van alles: self-assessments, audits. Of het nu voor de DigiD aansluitingen is, voor ENSIA of voor de WPG. Deze ‘moetjes’ leiden vaak tot onbegrip of tegenzin. Zaken worden plichtmatig afgevinkt zonder dat er bewust wordt stilgestaan bij nut en noodzaak.

Hoe los je dit op? Hoe krijg je structureel aandacht en middelen van bestuur/directie? En hoe breng je het belang écht over naar de werkvloer? In deze presentatie gaan we in hoe risicomanagement als basis kan dienen om dit voor elkaar te boksen, en hoe je kunt aansluiten op bestaande risicomanagementprocessen. Tref maatregelen om je organisatie weerbaarder te maken, niet om een lijstje af te vinken. Zo hoeft er niks te gebeuren voordat er iets gebeurt.

Door Frank Roumans en Patrick Vanderbos – Cuccibu

Bianca

Workshop 

Verleiden om te leren


Hoe verleid je nu de ambtenaar om te leren? En is verleiden voldoende of moet je ook sturen? Wat werkt wel en wat werkt niet? De ervaringen die Bianca Swinkels heeft als adviseur leren & ontwikkelen geven input aan deze workshop: een cyclische aanpak die moed en doorzettingsvermogen vraagt om het veranderingsproces succesvol te maken. In gesprek met elkaar als ervaringsdeskundigen komt boven tafel welke interventies daarin wel werken en welke niet. Het resultaat voor jou is inzicht in het leer-DNA van je eigen organisatie en ideeën om de deelname aan het leren te vergroten.

Door Bianca Swinkels (adviseur leren & ontwikkelen)

Bianca Swinkels is al 6 jaar verbonden aan SEP. Ze is kartrekker van de klankbordgroep voor gemeenten, waarin klantervaringen met e-learning en permanente educatie worden uitgewisseld. Daarnaast heeft Bianca ruime ervaring als adviseur leren & ontwikkelen in het begeleiden van gemeenten en overheidsorganisaties met leertrajecten.

Waar? Bij SEP!

Waar? Bij SEP!

Graag verwelkomen we je in het SEP paviljoen. Dé plek om de sfeer en energie van SEP te beleven.

SEP Nijmegen
Scherpenkampweg 53
6545 AL Nijmegen

 

Bereikbaarheid

Het paviljoen is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.

Kom je met het openbaar vervoer? Wij regelen een shuttle vanaf het station naar de netwerkdag!

Beleef de netwerkdagen 2022